Extratrail: 21 km route in Stoumont

Deze week hebben we noodgedwongen het lopen op een laag pitje moeten zetten.  Maandag om 10.00u binnen op daghospitalisatie voor een geplande ingreep op tandheelkunde onder narcose.  Ik zie er al een hele tijd tegenaan, maar ben tergelijkertijd blij dat het eindelijk zover is. Benieuwd wanneer ik terug mag sporten, mag ik zeker niet vergeten naar te informeren straks. Uiteraard…je kunt het al raden…vergeten naar te vragen!! Gelukkig zijn hier brochures voor, maar daar staat enkel in: ‘we raden aan niet te sporten, zolang je er hinder van ondervindt’.  Lekker duidelijk, toch? In elk geval is er de eerste 4 dagen inderdaad geen behoefte om maar enigszins iets in de richting van sport te gaan doen. Zaterdag begint het toch al te kriebelen, ondanks de pijn.  Zondag beslis ik dan toch mee te gaan lopen op de extratrails in Stoumont. Met 750m aan hoogtemeters op een 21K parcours en de laatste pijnstillers zal dit zeker geen problemen geven (hum…*slik). Na het ontbijt maken we ons klaar om te vertrekken, de hondjes gaan mee, dus ook voor hun dient er een bende aan spullen meegenomen te worden. Regenjas, want ja….ze voorspellen regen…en dit kan wel eens véél regen zijn!! Dus…regenjas, warme kledij en schoenen voor erna, energiebars, snoepjes en dextro druivensuiker, Raidlight-rugzak met waterzak en…het nieuwe, zelfgemaakte, google-gekopieerde ‘chia Fresca’ als sportdrankje. Voor de hondjes worden de canicrossspullen, badjasjes, drinkbakjes, gedroogde kippenrepen en voor erna energiebrokjes van Royal Canin ingeladen.  Bij het zien van al die ingeladen spullen, staan onze 2 viervoeters al nerveus te trippelen aan de auto…Flynn kan het niet laten om afentoe uitdrukkelijk te blaffen, zodat hij zeker is dat we hem niet zullen vergeten. Iedereen in de auto en op naar Stoumont.  Hier regent het pijpenstelen, maar als we de Ardennen inrijden, zien we dat daar nog alles droog is.

Aangekomen aan het VVV-kantoor gaat Bart eerst even inlopen.  Vertrekken met een hevige Flynn is niet zo goed voor de heupen, tenminste als hij morgen niet kreupel wil lopen. Ik blijf nog even bij de jammerende honden in de auto…inlopen met Maylin heeft niet zo’n impact als met Flynn…al zeker niet als het bergop gaat. Daar waar Flynn bergopwaarts ondersteuning, ahum…biedt, laat Maylin al gauw weten dat je ook best op je eigen krachten naar boven geraakt…Zij kijkt dan even naar achter, besluit dan dat het baasje het precies wat moeilijk heeft en staakt dan de canicross-trekkende ondersteuning…grumbl grumbl ;-).  Eenmaal in het bos aangekomen, mogen de honden los. Het parcours is veel te zwaar om aan de canicrosslijn te lopen, zeker voor Flynn, die niet doorheeft dat hij mag doseren.  Waar Maylin stopt als het te zwaar wordt, zal Flynn over zijn eigen grenzen gaan. De eerste 3K vind ik het lopen heel zwaar en vrees voor die 21K.  Bart loopt soepel op een rustig tempo verder, terwijl ik hijgend en puffend erachteraan zwoeg. De honden hebben dolle pret…lopen vooruit en terug, snuffelen wat in het gras, modder en waterplassen worden niet geweerd…kortom…zalig om bezig te zien. Na 3K zijn ook mijn spieren wat opgewarmd en wordt het lopen makkelijker, zodat we mee kunnen genieten van de trail. De Km’s gaan vlot voorbij en voor we het weten, zitten we op de helft. We lopen eenmaal voorbij een parcourspijltje, zodat we een omweg maken van 1.5K, maar hierna zitten we snel terug op de route. Veel mensen komen we niet tegen…een biker met 3 honden, waarvan 1 hond voorop aan de fiets loopt en de andere 2 los erlangs.  Geeft gelukkig geen problemen, want dit kunnen we niet altijd met zekerheid voorspellen als onze speelse, doch dominante Flynn erbij is. En dan nog een gezin dat op wandel is met hun aangelijnde hond. Aan klimmen en dalen hebben we zeker geen tekort op deze route.  Het klimmen is voor mij nog steeds erg zwaar en wordt dan ook grotendeels wandelend afgelegd.  Hopelijk wordt dit ooit beter. Veel singletracks zijn er niet op deze route, veelal grote, ruime paden. Halverwege houden we even halt om de honden te laten drinken en een gedroogd kippenreepje te geven.  Zelf eten we een energiebar.  Bart en Flynn staan al te springen om door te gaan, maar een notenbar eten met hechtingen in je mond gaat niet zo snel, dus moeten ze nog even langer pauzeren. Op ongeveer km 16 heeft Maylin het voor bekeken, we moeten juist een grote helling omhoog. Deze dame loopt al een tijdje achteraan en wil nu helemaal niet meer vooruit.  Het is ondertussen ook stevig beginnen regenen, dus we besluiten om een pauze te nemen onder een grote boom, zodat we enigszins droog staan. Als we terug vertrekken, loopt Maylin terug mee in een rustig drafje.  Op 19K moeten we terug de straat op, dus de honden aan de lijn.  Maylin krijgt precies weer energie en loopt opnieuw voorop. Flynn is nog steeds niet moe, krijgt het nog voor elkaar om een luchtsprong te maken als hij 2 mensen wil begroeten, maar dit niet mag. De laatste, smalle afdaling heb ik hem dan toch maar weer losgeklikt, want we zijn hier gekomen om te lopen en niet om botten te breken ;-).  Met zijn 36 kg is Flynn erg sterk en zijn enthousiasme zorgt ervoor dat het soms wat moeilijk is om hem bij te houden, zeker als je zelf ook nog moet uitkijken hoe en waar je je voeten dient neer te zetten. Het is niet ver meer, maar de striemende regen zorgt er toch nog voor dat we even gaan schuilen.  Doch dit kunnen we niet lang doen, anders koelen we snel af. Dat is uiteraard niet zo bevordelijk voor de spieren, die we liever nog niet laten verstijven, aangezien we nog een stevige klim voor de boeg hebben. Altijd leuk als je dit vanop afstand reeds kunt zien, ahum…Gelukkig loopt Maylin nog steeds goed mee.  Als we aan de auto aankomen, zijn we druipnat. Toch nemen we even een korte zit-pauze, alvorens we de honden water geven en hun badjasjes aandoen.  Hierna krijgen ze nog hun energiebrokjes, die ze gretig opeten.  Hierna mogen ook wij ons voorzien van droge kleren, water en een banaan. En dan gaat het terug richting Home.

info: http://www.extratrail.com