Extratrail: 26 km route: Jalhay

Zondagochtend een stevig ontbijtje en klaarmaken voor vertrek richting Jalhay. 26K op een pittige trail staat op het programma. De honden gaan vandaag niet mee, daar 26K toch nog wel wat teveel van het goede is.
Op de site staat aangegeven dat het minder hoogtemeters zijn, maar veel singletracks en dat het minder zwaar gaat worden dan Stoumont vorige week. Aangekomen aan de startplaats, merken we dat het hier meer toerisme is dan in Stoumont, waar we praktisch alleen waren. Het is even zoeken welke richting we juist uit moeten, aangezien het eerste pijltje een beetje verscholen ligt in één van de bochten. We lopen rustig in daar we niet zeker weten waar de hoogtemeters juist gesitueerd zijn. Zo sparen we onze krachten een beetje. De eerste singletrack is een hele mooie wisseling van stijgen en dalen. Wandelaars gaan ook mooi aan de kant, indien mogelijk.  Tot ongeveer 6,5K gaat dit goed, weliswaar aan een rustig tempo. Hierna volgt een zware periode, waardoor ik meer moet overgaan naar wandeltempo dan in looptempo kan blijven.  Bart heeft duidelijk minder moeite en loopt door, blijft op de splitsingen wachten of loopt even terug om mij weer op te pikken. Het lopen vergt enorm veel inspanning en ik krijg met moeite lucht binnen. Er zit duidelijk minder zuurstof in de lucht en mijn luchtpijp knijpt weer toe en…kwestie van hier gewoon rustig onder te blijven, afwisselen met wandelen en eventueel een korte pauze inlassen.  Zo voorkom ik dat de luchtweg volledig dicht gaat…vervelend en het kost me veel energie om te ademen. Zal ik straks wel weer voelen aan de thorax-spieren, die nu extra krachtig mogen werken.
Dat pauzeren is niet de sterkste kant van Bart, die uiteraard liever wil doorlopen…ik geef hem geen ongelijk!! Nadat ik op 13K een grote pauze genomen heb en hierna een groot stuk mocht wandelen, lukt het beter. Het is ondertussen minder warm en dat speelt toch een grote rol!! We komen op een moeilijker stuk, we lopen op kleine paadjes met hoge braamstruiken en brandnetels. Hierdoor moeten we wat vaker overgaan naar stap om er niet teveel hinder van te ondervinden. Langs het riviertje oplopen is echt mooi…ook hier is er veel afwisseling van klimmen en dalen. Op vele plekken gaan we over in stap om niet te struikelen over uitstekende boomwortels, rotsen en losliggende keien.  Deze liggen zo kort op elkaar dat je je voeten er niet tussen kunt zetten. Moest ik hier dooruit lopen, dan zou ik gegarandeerd vallen of mijn enkels omslaan.  Maar het is zeker de moeite…het trailparcours is mooi aangegeven en de afwisseling zorgt ervoor dat de km’s voorbij vliegen.

Het ongelijke parcours is echter niet geschikt voor mijn hielspoor-probleem. Ik heb er nog steeds last van en met momenten ‘zeer veel’ last van.  Hopelijk geeft dit achteraf niet teveel problemen, daar het nu net terug beter gaat. Aangezien hier veel wandelaars aanwezig zijn, is het ook niet moeilijk om een soort van provisoir cafeetje tegen te komen. We eten onze notenbar op en bestellen een cola. Even iets fris met veel suiker om hierna terug met hernieuwde energie onze weg terug verder te zetten. De laatste km’s gaan veel beter dan de eerste km’s. Richting de startplaats is het gelukkig niet meer veel stijgen. Aan de auto aangekomen, kleden we ons om en gaan nog even gezellig iets drinken op het pleintje. Hierna is het weer richting home…

Ik bedenk me dat ik me 12 augustus ingeschreven heb voor de 27K ‘Trail des Fantômes’ in La Roche. Ik vraag me af of dit wel verstandig is, aangezien we die week, tem 11 augustus, een wandel-loopvakantie geboekt hebben in het Duitse Teutoburgerwald met ook een aantal hoogtemeters voor de boeg. Misschien is het beter om deze 27K om te switchen naar de 12K Trail des Fantômes!! Maar dat bekijken we dan wel weer. We hebben weer mogen genieten van een prachtig stukje natuur in de Ardennen….ondanks de ademhalings -en hielspoorproblemen die -helaas- opdoken.

info: http://www.extratrail.com