Hoe het begon…(deel 1)

Even terug in de tijd….mijn verhaal begint na mijn eerste pneumothorax in 2013.  Als fervent paardrijdster kwam ik dat voorjaar terug –te paard- van een intensieve lesweek ‘Bitless art of Riding’.  Het was een zware week geweest, zowel fysiek als mentaal en dat had zijn sporen nagelaten in een fikse longonsteking.

Een week later lag ik in het ziekenhuis met een spontane rechterpneumothorax.  Een thoraxdrainage, een hoop zware pijnstillers en uiteraard iets tegen de misselijkheid vergezelden mijn verblijf.  Na een week mocht ik naar huis…een maandje recupereren, terug op controle en dan kreeg ik het forfait om terug mijn conditie op te bouwen.  Nou ja…conditie opbouwen, als ruiter die vele uurtjes te paard en langs het paard spendeert, zou dat totaal geen probleem zijn. We zouden snel weer de oude zijn, zodat we tijdens de zomervakantie weer heerlijk konden genieten van het paardrijden.

Helaas besliste mijn lichaam hier anders over en kwam het snelle, spontane herstel in gedrang. Na een half jaar lukte het nog steeds niet om zonder ademnood en pijn te rijden of mee te lopen met de jongere generatie op hun ponies.  Tijdens een teambuildingsdag met mijn klasje ging ik helemaal onderuit nog voor de dag goed en wel gestart was.  Het was hoogtijd om terug contact te nemen met huisarts, pneumoloog en best ook cardioloog.  Cardioloog, aangezien ik ook sinds een paar weken last had van stekende pijn en hartkloppingen tijdens een –voor mij- simpele inspanning. Het verdict luidde: ‘een slechte conditie, een scheefstand van de borstkas en een ritmestoornis, veroorzaakt door die slechte conditie’.

Ik werd doorverwezen naar het cardiologisch revalidatiecentrum en een osteopaat. Tussen de andere revalidanten, die na een serieuse hartoperatie kwamen revalideren, werd pas echt duidelijk hoe slecht het gesteld was met mijn conditie.  Ik mocht 15 minuten stappen op de loopband, 18 minuten fietsen aan lage weerstand en 10 minuten fietsen met de armen.  Deze kleine inspanning kostte in het begin zoveel moeite, maar naarmate de reva vorderde werd dit beter.  Dit dankzij de begeleiding van een stel kinesisten, die de progressie van kortbij opvolgden. Mijn tweede inspanningtest, na 9 weken, was dan ook een enorme sprong vooruit.  Dankzij de behandeling van de osteopaat kon ik ondertussen ook weer, zonder pijn en moeite, beter ademen. Er werd mij geadviseerd om door te werken aan mijn conditie in een fitnesscentrum. Hier heb ik dan intensief verder gewerkt aan het opbouwen van mijn conditie.  De loopband was nog steeds mijn favoriet en na een tijdje liep ik hier aan een gezapig tempo terug 5K op.  In maart 2014 kwam de lente eraan en het lopen in open lucht in het eerste voorjaarszonnetje sprak me meer aan dan het lopen op de loopband. Maylin, mijn toen 1-jarige Flatcoat, vergezelde me op die eerste looppassen in het bos.  Uiteraard gingen we onmiddellijk voor een 5K, waarvan ik elke km netjes kon opvolgen via het app’je van ‘Nike+’.  Ik liep al jaren niet meer…nou ja, wel langs kids en ponies tijdens een bosrit en dat met van die zware paardenboots aan, maar dat is niet helemaal vergelijkbaar met het lopen op echte loopschoenen.

Het behoeft geen verdere uitleg dat die eerste 5 km’tjes outdoor en offroad wel meer moeite gekost hebben dan de indoor loopband.  Toch lukte het me om na een tijdje 7,5K te lopen. Tijdens onze roadtrip in America haalde ik zelfs een 8,5K…de weg naar de 10K lag dus open. Aangezien het lopen met Maylin mij verder had doen zoeken naar aangepast materiaal die het lopen met hond vergemakkelijkt, kwam ik uit op een canicross-club hier in de buurt.  Dit leek me helemaal de max.  Toen ik eind augustus dan ook startte met een ‘start-to-canicross’, wist ik niet dat dit mij zou leiden naar een volgende, verslavende hobby met later afstanden die ik toen niet voor mogelijk hield.