Week 1: start schema M

Vanaf nu start het volledige schema…althans dat hopen we!!  De komende weken zullen bepalend zijn voor een al dan niet deelname aan de marathon. De problemen aan de hiel (plantair fasciïtis) lijken opgelost te zijn, dus…let’s go!!
Er staat een 10K duurloopje op het programma aan tempo 5:39/min, maar na de 27K Trail des Fantômes, is een recuperatieloopje aan de orde. Anderzijds is het schema opgemaakt adhv tijden die ik tijdens een winter halve marathon gelopen heb.  Hier zit dus wel enig verschil in met tijden die ik in zomerse temperaturen kan lopen. Hoe zalig ik het ook vind om te starten met een zonnetje als achtergrond…de longen en luchtwegen delen deze mening absoluut niet.
Aangezien het vandaag een zomers dagje wordt, lopen we richting bos. De schaduw van de bomen gaat zeer welkom zijn. Waar we vroeger 1 of zelfs geen hardlopers tegenkwamen, komen we tegenwoordig steeds meer lopers tegen. Vandaag zelf 7…het is duidelijk dat hardlopen steeds meer mensen aanspreekt.  Het huidige aanbod aan evenementen zal hier ook wel voor  tussenzitten. Maar het is wel leuk om niet als enige op straat en bospaden te hobbelen…dat werkt motiverend!!
Bart maakt er een fartlek van…sprintjes afgewisseld met drafjes en soepele loopjes. Oefeningen op bank, boomstronken en padverhogingen zodat er ook wat corestability inzit.  Ik vind een rustig duurloopje met kleine stops meer dan genoeg om vol te houden. Ik klok ook meteen af op 10K en loop/stap de overige 1,5K rustig uit. Morgen hebben we een rustdagje opstaan, zodat we woensdag weer volop een intervaltraining kunnen afwerken.
Woensdag is het erg warm, leuk zomers weertje, maar om te lopen iets minder. Daarenboven ben ik geen ochtendloper, dus dat wordt aftellen naar een avondloopje.  Twee uur na het avondeten beginnen we eraan. Het is alweer vrij snel donker, de temperatuur is afgekoeld en er zit weer meer zuurstof in de lucht. Bart maakt er een tempoloopje van en keert regelmatig terug om samen te blijven.
Ik loop 1K in, 2K Snel, 1K Soepel, weer 1K Snel, 1K Soepel, nog een herhaling van 1K Snel en 1k Soepel uitlopen. De bedoeling was om nog 1K Snel en 2K uitlopen erbij te lopen, maar het avondmaal is stilaan gezakt en een toiletbezoek is aangeraden ;-). Ik ben best tevreden over mijn intervaltraining.  Ik sta nooit te springen om een interval of tempoloopje te doen, maar eens ik eraan bezig ben, vind ik het wel leuk…hoe hard de training ook is op het moment zelf, achteraf geeft dit altijd een zalig gevoel.
De volgende dag merk ik tijdens de eerst 4K dat het interval van gisteren nog stevig in de benen zit. Gelukkig zijn er op dit parcours weinig hoogtemeters. Na 5K gaat het gelukkig terug wat soepeler. Het enige waar ik me aan erger zijn de auto’s die met momenten rakelings langs je doorvliegen. Ik loop steeds tegen richting in…dit voelt stukken veiliger aan. Toch op een straat als deze, waar twee auto’s makkelijk langs elkaar kunnen passeren, zijn er 3 chauffeurs die het nodig achten om zo dicht mogelijk langs de loper op de weg te rijden. Het lukt zelfs 1 automobilist om langs achter – dit terwijl ik links loop- zodanig snel en kort langs mij door te vliegen dat ik hem met mijn elleboog zou kunnen raken. Ik vraag me af of deze chauffeurs zelf ooit fietsen of lopen, anders zouden ze toch beseffen dat dit niet kan. Als het enigszins kan, spring ik wel aan de kant, maar om nu in een beek, netels of prikkeldraad terecht te komen, vind ik toch een beetje teveel van het goede. Gelukkig houden de meeste chauffeurs wel keurig afstand of minderen hun snelheid. Ondertussen is het stevig beginnen regenen. We schuilen even onder een dikke eik aan het vijverkasteel hier in de buurt, kunnen we gelijk even op adem komen, alvorens we de laatste 2,5K -in de regen- verderzetten.
Blij dat ik terug thuis ben, want de brandstof is volledig op…ik heb honger!! Ik maak een protiëneshake klaar en vul deze aan met banaan, pure chocoladepoeder, hennepzaadjes en havermout. Hierna wil ik het liefst onder de douche en in de zetel vlammen, maar dat is geen optie. De paarden en stallen moeten nog verzorgd worden, daarna douchen en naar de winkel. De benen voelen echt als lood en ik ben doodmoe na het lopen. Ik vraag me af of het wel een goed idee is om zondag die 32K te lopen. Het is de eerste 30+ en het lijkt me dat ik dit nog niet voor elkaar ga krijgen…ben benieuwd…eerst 2 rustdagen!!