Week 2: NightRun Leuven

Zaterdagavond…’de 10K Leuven Night Run’ staat op het programma. We spreken af met Elke en Michaël van de Cc-club aan de inschrijvingen. Daar Jelse en Noah niet meedoen, hebben wij nog 2 startnummers over voor wave 2. Eerst gaan we nog wat spullen naar het kot van Jelse en Noah brengen en laten de auto daar achter. Hoeven we ons al geen zorgen te maken waar we kunnen parkeren. We begeven ons te voet naar de Rijschoolstraat om de nummers af te halen. Door de stad uitlopen in je loopshort en flashy geel topje voelt wel heel vreemd aan. Ik voel me een beetje –teveel- opvallen tussen die neutraal geklede lopers of stadswandelaars. Gelukkig is het al volle bak aan de inschrijvingen en mijn flashy gele kleuren verdwijnen in het niets tussen die gekleurde massa. We geven onze sporttassen af en begeven ons naar de start, waar we het vertrek van wave 1 zien. Na 200m zien we de wave al opstroppen, omwille van bezichting van het eerste gebouw, nl. het stadhuis. We nemen dus het zekere voor het onzekere en gaan helemaal vooraan in de volgende wave staan. We hebben gerekend op verschillende opstoppingsmomenten, maar het vooraan starten heeft zowaar het omgekeerde effect. Geen opstoppingen en doorlopen dus!! De nacht begint te vallen, maar het is nog steeds 22°C…blij dat ik een topje aangedaan heb. De warmte in de gebouwen valt gelukkig mee, dankzij de airco. We lopen door verschillende gebouwen heen, vooral trap op en trap af. We hebben vaak het gevoel dat we alleen lopen…de hele snelle lopers zijn al gepasseerd en de anderen zijn nog achter ons. Bart heeft de Gopro mee en er wordt dus uitgebreid langs verschillende kanten gefilmd. Niet enkel in het groot begijnhof liggen de ongelijke kinderkopjes, maar de vele, kleine straatjes zijn ook betegeld met dit soort kasseitjes. Een goede training in het lopen van kinderkopjes dus ;-). Elke houdt er het tempo goed in…van een rustig, joggend stadsloopje is niets te merken…het gaat vooruit!!

Af en toe zijn er serieus donkere stukjes tussen, doch ook hier heeft de organisatie gezorgd dat alles veilig en wel kan verlopen. Als we door de kruidtuin passeren, komen de herinneringen aan vroeger wel even aan de oppervlakte. Hier zaten wij bij mooi weer in de tuin om onze cursussen onder de knie te krijgen. Na die oude botanische tuin mogen we voor een keertje door een lijnbus lopen, alvorens we kunnen genieten van de gezelligheid aan het park ‘den Bruul’, waar een heus straatbuffet aan de gang is. Via het klein begijnhof, het sluizenpark en de St. Geertrui abdij komen we aan in het justitiepaleis. We lopen doorheen 2 rechtzalen richting bibliotheek Tweebronnen. Uiteraard mag de stadschouwburg niet ontbreken. Ik ben hier ooit maar 1 keer geweest en het lijkt alsof er nog niets veranderd is. We passeren nog een aantal gebouwen, alvorens we eindelijk arriveren in de aula van Groep T. Hier keek ik eigenlijk een beetje naar uit, aangezien Noah er zijn opleidingsjaren voor Industrieel Ingenieur mag volbrengen.  Via de trappen, uiteraard…nog trappen…yes….komen we boven aan en mogen we de 4 verdiepen-hoge- spiraal naar beneden rennen. Natuurlijk halen we hier ons snelste tempo naar boven. Het zou wel zonde zijn om hier naar beneden te joggen. Na groep T zorgt het woonzorgcentrum met de zorgvragers voor de nodige muziek om ons door dit gebouw te loodsen.
Rond 8,7K horen we de ambiance reeds van de finish…wij mogen nog wat kriskras door kleine straatjes lopen en een hellingske doen op de Tiense, waarna we voor even verdwijnen in het stadspark. Na een fikse afdaling krijgen we nog wat gezelligheid mee vanuit het café ‘de werf’. Hierna volgen de universiteitshallen en het heilige drievuldigheidscollege…en ook wij mogen nu over de finishlijn op de oude markt. Het zweet voel je nu langs alle kanten naar beneden lopen.  Fijn dat we eraan gedacht hebben om een handdoek mee te brengen…helaas ligt de tas met handdoeken aan de inschrijvingen. We krijgen water à volonté, een peperkoek en ook een stella’tje ter beloning van het loopje. Zeker en vast een woordje van dank aan de organisatie voor de goede organisatie en die alles in goede banen heeft geleid…het was een gezellig loopje doorheen het Leuvense. Alvorens terug te keren naar de inschrijvingen voor onze tassen, kijken we met verbazing naar de initiatie poolstokspringen…best imposant!!
Terug op kot bij Jelse, wensen we hem nog succes voor zijn examen morgen en trekken we moe, maar voldaan terug naar Limburg. Ik ben alvast blij dat ik deze avond niet hoef te rijden ;-).
Morgen nog een rustig duurloopje van 11 km en dan sluiten we week 2 af met 51 km op de teller.