Infosessie Sportvoeding

Vrijdagavond hebben we ons ingeschreven voor een infosessie in de sportkinépraktijk van Educare ivm sportvoeding. Een heel interessante uiteenzetting gebracht door een diëtiste. We steken hier een aantal tips op ivm het lopen die we zeker kunnen gebruiken in de voorbereiding van de marathon. Wat mij het meeste bijgebleven is, is het water-gebruik….uiteraard wordt er véél en véél te weinig gedronken tijdens de duurloopjes, door mij dan toch. Eigenlijk neem ik nooit geen water mee onder de 16K…in de zomermaanden wel uiteraard, maar in deze koudere maanden…ahum…niet dus! Ook het effect en het nut van sportwater of sportdranken licht ze toe. Sportwater…dat drink ik wel…op voorhand en erna. Maar sportdrank tijdens het lopen….No Way!! Hier zullen we dan toch mee aan de slag moeten. Eigenlijk komt het erop neer dat je ongeveer 250cc gedronken dient te hebben elk half uur. Wieuww….dat wordt serieus leren drinken tijdens de loopjes en dan nog sportwater. Ooit heb ik eens, tijdens een trail van 21K, het gepresteerd om ¼ bekertje water en 1 partje sinaasappel tijdens de hele trail binnen te spelen…niet meer, niet minder. Ik moet er wel bij vermelden dat ik toen heel misselijk gestart ben, nadat ik 500cc rode AA-drink in een sneltempo naar binnen had gewerkt, alvorens de trail aan te vatten…ik was vergeten te drinken en dacht dit nog snel op te lossen. Grootste fout ever…Misselijk van de suiker liep de trail van geen kanten. Dit ging pas voorbij nadat we de eerste en enige bevoorrading gepasseerd waren rond de 12K….1/4 bekertje water en 1 partje sinaasappel dus. Een heuse leerervaring die ik hierna nooit meer gemaakt heb. Maar drinken blijft een probleem, niet alleen tijdens het lopen, maar ook tijdens de dag. Een werkpunt waar we zeker aan gaan werken.
Thuisgekomen ben ik onmiddellijk aan de slag gegaan om uit te zoeken welke sportdranken aan de voorwaarden kunnen voldoen. Het zal even experimenteren worden ivm de juiste smaak, een goede dosering en een drank waar ik niet misselijk van word, te vinden.
Op deze zoektocht kwam ik ook volgende boeken tegen: ‘het sportkookboek’ en ‘het sportkookboek voor duursport’ van Stephanie Scheirlynk. Twee boeken boordevol leuke en makkelijke recepten in verschillende categorieën gedeeld, al naargelang training, tijdstip en recuperatie. Ook de informatie rond welke voedingsstoffen belangrijk zijn op welk moment van de trainingen en het nut/werking ervan.