Eerste Lsd in een Winters Kader

Het weer is duidelijk van karakter veranderd…een mooie nazomer heeft plaats gemaakt voor een winters decor. In de week heeft het al redelijk gehageld, geijzeld en er vielen  zelfs al wat natte sneeuwvlokken. De motivatie om naar buiten te trekken is lichtelijk minder dan tijdens de zonnige dagen, maar eenmaal buiten en opgewarmd is het wel aangenamer om te lopen.
Zo ook op zondagochtend…het ijzelt en even later valt er sneeuw…en nog later….Regen!! Onder deze omstandigheden zet Jelse ons af op de parking van Kattevenia. 30 km geeft het schema aan. Mijn humeur en goesting is samen met de T° gezakt richting de 0°C. Voor de oorpijn en sinusitis , die sinds het zwemmen opgedoken zijn, heb ik tegen alle regels in een ontstekingsremmer genomen en uiteraard…oorbeschermers aangedaan.
Bart mocht het tempo bepalen vandaag en wil lopen aan 5:30/km….te snel, denk ik!!
Als we even later starten, voel ik dat mijn spieren echt stijf zijn van de koude >> ik heb duidelijk een langere inlooptijd nodig dan anders. Ook mijn Flyknit-schoenen zijn niet bestand tegen dit regenweer >> natte en koude voeten >> dat beloofd!! Het is dus hoog tijd dat we de knoop doorhakken en nieuwe schoenen bestellen bij Nike… Epic Lunar shield, zodat we regen –en winterbestendig zijn. Nieuwe schoenen kiezen…alleszins een leuk lichtpuntje voor vanavond na het loopje. Na 2.5K zijn de spieren goed opgewarmd en geniet ik steeds meer van het lopen. Mijn voeten zijn echter nog koud en mijn tenen voelen voos aan. Tja….daar zullen we het mee moeten doen. Het tempo ligt tussen de 5:30 en 5:45 en voelt goed aan. Er zitten een paar kleine hellingen in het parcours, maar dat lukt best aardig. Na 15K stopt het eindelijk met regenen. Niet dat het zo erg stoort, maar het is toch aangenamer nu het droog is. Als we op ongeveer 17K lopen, worden we bijna van de weg gereden door een jongedame die achteruit haar oprit uitrijdt. De weg is nochtans 2 baanvakken breed en we lopen aan de linkerkant van de weg, maar ze heeft met haar kleine auto zoveel plaats nodig om gedraaid te raken dat ze ons achterwaarts bijna raakt. Het is wel even verschieten en verontwaardigd laten we haar dat ook weten. Na een tweetal km arriveren we thv Waltwilder….auwtch, dit deel van de route had Bart –bewust of onbewust- niet gemeld op voorhand. De volgende 7.5km mogen we dus verschillende klimmetjes verwachten met als kers op de taart ‘Alden Biezen’…nog meer klimmen!! Nou…een training voor de bestorming van Alden Biezen hebben we bij deze ook gehad. Al bij al valt het klimwerk wel goed mee…ik had erger verwacht. Als we Alden Biezen gepasseerd zijn, mogen we de laatste 5K zalig bergafwaarts lopen. We passeren de Kimpel, het stadsgedeelte van Bilzen en dan is het in ene zucht naar beneden…richting Home.

fullsizeoutput_4d3
Bart krijgt het wel wat moeilijker in de laatste km’s en blijft achter…de hogere werkdruk eist zijn tol, maar de laatste 2K haalt hij me weer bij en eindigen we de 31k duurloop toch nog samen. We hebben de 5:30/km niet gehaald, maar aan 5:47/km werd het een comfortabel loopje. Dit keer heb ik echt kunnen genieten van een langeduurloop, zonder het gevoel te hebben dat ik me volledig leeg liep…eigenlijk zou ik gerust nog enkele k’tje eraan toevoegen. Dit geeft me wel een boost om terug te gaan trainen voor een marathon in het voorjaar.
Ik had in totaal 4 isostar energyblokjes, een stukje peperkoek en 3 etixx gellekes binnen,. Het laatste geleken zorgde jammergenoeg voor misselijkheid. Sportdrank heb ik helaas te weinig gedronken, nl 1000 ml…dat mag duidelijk meer. Ik voelde mijn beenspieren achteraf wel, maar uiteindelijk viel dat heel goed mee qua verzuring.