Lactaattesten…

Begin december begeven we richting Houthalen voor lactaattesten. Het is onder 0°C als we aan de atletiekpiste komen…er is ook sneeuw voorspeld.
We mogen eerst een paar rondjes inlopen en daarna volgt een eerste prik. Hierna volgt een rustig loopje met een hartslag tussen 120-130…zo gaat dit steeds in een sneller tempo en een hogere hartslag. Telkens wordt het lactaat aan de hand van een vingerprik gemeten. Als laatste mogen we dan 1 ronde alles geven om het omslagpunt te bepalen.
Ik ben benieuwd wat de resultaten zijn en hoe dit zich gaat uiten in mijn hartslagzones. Op basis van deze gegevens wordt er een aangepast trainingsschema opgemaakt, al naargelang de doelstellingen die je opgeeft.
Twee weken belanden de resultaten, info hierover en schema in je mailbox. Zelf koos ik er voorlopig voor om zonder verdere begeleiding te trainen. Moest het later nodig zijn, kunnen we deze begeleiding nog steeds inlassen.

Mijn resultaten waren:
–  Een mooi breed en stabiele basis, veel trainingen in zone 1 werden reeds afgewerkt,
–  Mijn basisconditie spreidt zich uit over de extensieve en intensieve duurzones,
–  Ik moet meer gaat werken aan de tempoduurzones en intervalzones, hier bleek uit de resultaten dat deze zones nog onvoldoende getraind werden. Er treedt zeer snel een verzuring op (stijging lactaatcurve),
– Ook wordt hierbij aangehaald dat ik – eenmaal boven het omslagpunt – geen metabole reserve heb en daardoor in problemen kan komen op langere afstanden, door de snelle verzuring bij een hogere hartslag.

Door het opgestelde trainingsschema wordt de basisconditie verder uitgebouwd en gaan we vooral mogen werken om het lactaat te doen dalen bij dezelfde hartslagzones en zodoende meer snelheid op te bouwen.
Mijn schema begint tweede kerstdag en ziet er behoorlijk pittig uit. Alle loopjes bevinden zicht boven de 10K, op 1 enkele 8K na en uiteraard de tapering is ook voldoende afgebouwd. Hoe we dit voor elkaar moeten krijgen, is nog een groot vraagteken. Toch begin ik er met volle moed en zin aan.