F1W1: opbouwfase: de start

Het is even wennen aan de nieuwe manier van schema-hantering. Tot nu toe maakte ik steeds een schema op aan de hand van een kant en klaar internet-schema waar je een aantal gegevens op aanbracht. Nu staan alle trainingen onder elkaar en kies je zelf welke training je wanneer doet. Het is een duidelijk schema, maar spijtig genoeg geen ruimte om alternatieve of extra trainingen aan toe te voegen.
Maar het zal wel wennen, denk ik…IMG_5005
Deze eerste week loop ik 2 keer met de hondjes. De eerste keer loop ik eerst met Maylin en daarna met Flynn. Zo hebben zij hun training ook gehad. Maylin mag los meelopen, Flynn trekt me dan weer 5 km in sneltempo vooruit. Hum…zone 2 ligt hierdoor net ietsje hoger dan gepland. Aangezien we ook graag eens met Marlie willen lopen, voeren we een extra training in deze week. Het is een korte training, want conditie heeft ze nog niet. Ze loopt echter super en kan het tempo van Flynn redelijk bijhouden. Het eerste interval begint met een opwarming, hierna 4X2km z3 met ertussen telkens 1km z1, afsluitend met een cooling down. Bart heeft op voorhand een aantal intervallen (workout) in Garmin gezet en opgeslagen op mijn horloge. Wat een gemak is dat…nu moet ik gewoon de juiste workout kiezen en hop…we kunnen starten…Garmin geeft netjes aan wat we moeten doen, zonder dat we de hele tijd op de km’s, tempo en hartslag moeten letten. Ik merk meteen dat ik mijn vroegere intervallen minder snel liep. Het voelde wel snel, maar mijn hartslag bleef lang in een onderliggende zone zitten. Dat betekent dat ik nog sneller mag lopen als ik in zone 3 wil terechtkomen. Hoe verder het interval vordert, hoe makkelijker het uiteraard is om in de desbetreffende zone te geraken. We bannen soepel, snel, comfortabel en draf voor een tijdje naar de achtergrond.

Het langeduurloopje van 20 km in zone 1 verloopt iets minder makkelijk. De eerste km’s is het makkelijk vertoeven in z1, maar na een tijdje moet ik het tempo steeds opnieuw bijschroeven om tussen de 120-140 slagen/minuut te blijven. Dit maakt dat ik al snel last krijg van verzuring…het tempo is heel onregelmatig…een ‘tempo-keeper’ zou handig zijn. Door het koudere weer heb ik sowieso de neiging om comfortabel in een sneller tempo te lopen, maar nu is het de hartslag die bepalend is. We sluiten de week af met 69,7 km op de teller…helaas, een 6-tal teveel. Fijn, maar we gaan nog zwaardere trainingen tegemoet, dus…we mogen niet te hard van stapel lopen willen we dit schema tot een goed einde brengen.