F2W5: langeduurloop no 2 in het schema

Wat een vakantieweekje….het weer is zo grillig als in April, maar dan een stuk kouder. Het ene moment  grijs en miezerregen, het andere moment een zonnetje bij koude temperaturen. In totaal deden we deze week al lopend reeds 42,5 km…een tempoloopje met de hondjes, een recup-loopje en 2 duurloopjes in z1 en z2. Zaterdag houden we een verplicht rustdagje, zodat we zondag terug bekomen zijn voor de langeduurloop.

Zondag staan we dus – helaas anderhalf uur later – klaar om de langere duurloop aan te vatten. Het is frisjes, maar er schijnt een aangenaam zonnetje, zodat het warmer aanvoelt dan het eigenlijk is. Het is een zone 1-loopje…lage hartslag, traag tempo dus. De eerste km’s is dit erg leuk, want mijn hartslag blijft altijd gedurende een 3-tal km erg laag. Maar hierna wordt het moeilijker om de juiste cadans te vinden om in deze zone te lopen. Ik ga steeds te snel lopen met als gevolg dat ook de HS een zone hoger schiet….Gek word ik van dat alarmpje!! Ik zet de muziek uit in de hoop dat het dan beter gaat. Bart zelf loopt ook steeds te snel, dus daar heb ik niet echt een houvast aan. Ik erger me aan het feit dat mijn HS steeds de hoogte in schiet en daardoor nog trager moet gaan lopen. Een beetje een vicieuze cirkel wat dat betreft. Als ik met de juiste tempo-loper meeloop, lukt dit veel makkelijker. Nu is het steeds weer merken dat we te snel gaan, dus terug vertragen, terug te snel, terug….en zo maar door. Hierdoor is er geen aangename, constante cadans en dat maakt het moeilijker om soepel te lopen. Dit 25 km volhouden is echt een marteling. Wat is het nut ook alweer van deze LSD-loopjes??

LSD 2

Toch is het niet overal kommer en kwel…er zijn op onze route mooie, leuke stukken bij en daar is het gewoon genieten van een zondagse Run in the Sun. Hier gaan de km’s dan ook voorbij, alsof het niks is.
Ik heb dit keer geen gels meegenomen, daar ik eigenlijk wil zien wat het geeft met andere mogelijkheden. Als ik achteraf de balans maak, merk ik dat ik 2 energetisch gummetjes Aptonia, een reepje nougat Aptonia en een klein blokje peperkoek nodig had. Verder nog 1,5l sportdrank isostar gedronken. Geen Gel nodig gehad dus….weet natuurlijk niet of ik hiermee ook zou toekomen tijdens een snellere loop!?

Long slow distance 1De laatste 5 km zijn terug hels…het aangenaam zonnetje is verdwenen en het is echt killig aan’t worden. Komt hier nog bij dat we helling opwaarts moeten lopen… mijn hartslag schiet de hoogte in, spieren doen pijn en voelen stram aan door de koude >> waar blijft de lente ipv de voorspelde winterprik die ze volgende week voorspellen. Bart geeft aan om de laatste km’s gewoon wat sneller te lopen, aangezien ook hij last krijgt van pijnlijk, koude spieren. Gelukkig gaat het laatste stuk bergafwaarts, dus mijn hartslag blijft mooi in zone 1 zitten tot de laatste anderhalve km…die loop ik ook verder in zone 2, want met koude spieren lopen, is vragen om problemen. Luisteren naar ons lichaam is belangrijker dan systematisch je schema blijven volgen, toch??
Blij dat we deze week toch nog onze 67,5 km gehaald hebben, ook al duiken er toch wat probleempjes op die een marathon mogelijks in de weg kunnen gaan staan.