En dan… nog eens een canicross-wedstrijdje…Cc Helden (NL)

Vorige zondag – na de bestorming – kreeg ik de uitnodiging van Ludo en Sandra om met hun hond Bono te lopen. Natuurlijk gingen we hier geen ‘Neen’ op zeggen en na wat overleg met het thuisfront, schreef ik me in voor de korte afstand op zaterdag. Het beloofde een mooi, zonnig weekend te worden. Ik vond het ontzettend spannend…ten eerste omdat ik voor de eerste keer met de nieuwe auto – lees GPS – mijn weg naar de Nederlandse Heldense Bossen moest vinden in mijn eentje. Achteraf bleek natuurlijk dat ik me hier voor niets had laten stangen, want het was helemaal niet zo veraf. Een tweede item waar ik me wat druk over maakte, was uiteraard het feit dat ik een eerste keer mocht lopen met Bono. Vorig jaar augustus heb ik wel al eens een keertje tijdens een training met hem gelopen, maar een training…das toch net iets anders dan wanneer hij in de startbox moet wachten, terwijl de vorige combinatie al 30 seconden eerder vertrokken is.
Als ik aankom op de camping in Helden, blijkt er geen gsm-bereik te zijn…al goed dat ik zo vroeg gekomen ben, want het is wel even zoeken vooraleer ik Ludo en Sandra vind. Nu ja…het is eigenlijk Ludo die mij op de stake-out aantreft. Met alle bagage en spullen bij de hand vertrekken we dan richting camping, waar ze hun caravan hebben staan. Na een babbeltje bij een tasje koffie maken ze zich klaar voor de eerste wedstrijd, nl. de Bikejöring. Sandra en Ludo biken met de twee honden en namiddag is het dan aan ons. Ik heb dus nog een tijdje om mijn zenuwen in bedwang te krijgen of…zoals waarschijnlijker…een tijdje langer te genieten van die zenuwen, die zo nu en dan de volledige overhand krijgen.
Na de bike krijgen de honden 2 uur verdiende rust…ze hebben prachtig gelopen!! Ondertussen is het zonnetje helemaal doorgebroken en mogen we van geluk spreken dat het grootste deel van het parcours plaatsvindt in de schaduw van de bomen. Terwijl de honden nog even rusten, ga ik alvast inlopen en enkele opwarmings-oefeningen doen. Hierna is het tijd om de harnassen aan te doen en stilaan naar de start te gaan…pfff, nu wordt het echt spannend. Ik vertrek met Bono net achter Ludo en Nero, dus…benieuwd of ik Bono gehouden krijg de eerste 500m. Het baasje vertrekt en Bono wil gelijk mee…blij met de hulp aan de start, iemand houdt Bono even tegen en geeft mij de raad om voldoende naar achter te gaan staan, zodat de lijn wat gespannen blijft. Hierdoor blijft de befaamde snok achterwege als Bono eindelijk het signaal krijgt om te vertrekken. Hij vliegt er als een speer vandoor en ik moet me serieus focussen op de weg. Op dit zanderige pad komen er heel wat kuilen en boomwortels voor. Het tempo ligt hoog en ik moet moeite doen om mijn ademhaling toch een beetje onder controle te krijgen. Het is gelukkig geen lang parcours, dus ik durf wel voluit te gaan!! Al snel halen we het baasje met Nero in en hier wil Bono even niet verder….liever in de buurt van het baasje blijven. Zelf heb ik de energie niet meer om hem hierdoor te krijgen en dus gebruik ik die korte pauze om even op adem te komen. Per slot van rekening lopen we nog steeds aan een hoger tempo dan mijn normale tempo en dit in een bos met losse zand, heuvels en bochten. Als een snellere combinatie ons uiteindelijk voorbijhaalt, haakt Bono terug aan…nu is het in regelrechte lijn naar de finish. Nu ja…tis te zeggen…nog even een fikse bergop-bergaf en dan….doorgeven op de laatste 100m, hierna…richting waterbadjes!! Zalige Run, maar heb toch wat tijd nodig om te bekomen. Nadat de hondjes verzorgd zijn, gaan we zelf ook wat eten, even chillen en dan richting prijsuitreiking. Ik ben nog niet gaan zien waar we geëindigd zijn en tot mijn grote verbazing staan we op de tweede plaats…een kersje op de taart voor deze prachtige dag. Na de douche en een laatste kopje koffie vertrek ik helemaal voldaan richting Home.