Half April en zomerse temperaturen…

Wieuww…ze voorspellen – veel – zon en een lekker lenteweertje, hum…ineens een zomerweertje. Yes, dat belooft leuk loopweer…zo dachten we!! De temperatuur vliegt ineens van 10-12°C naar +25°C. Aangezien we zondag de 10 Miles van Antwerpen meelopen – start om 14.30u en een gegeven temperatuur van 23°C – beslis ik dinsdagnamiddag te gaan lopen rond 15.30u. Lekker in het zonnetje, maar vooral kwestie om een beetje geacclimatiseerd te zijn tegen zondag. De warmte is al onmiddellijk voelbaar in de eerste km. In principe zou het tempo aan 5:35-5:45/km een comfortabel tempo zijn, maar mijn benen voelden zwaar en als ik niet beter wist, zou ik denken dat mijn conditie ‘ZERO’ was, gezien mijn zware ademhaling. Mijn keuze om de eerste km’s bergopwaarts te lopen, heb ik geweten…zo puffen…niet normaal!!
Oorspronkelijk dacht ik een rustige run te doen van ongeveer 16 km met wat klimmetjes erbij, maar na een aantal km nam ik toch een minder steile afslag. Ondertussen ook besluitend dat 16 km niet persé hoeft als je de 10 miles voor ogen hebt in het weekend. Na het klimmen mag ik weer naar beneden…dit loopt alvast een stuk makkelijker, maar niet te vergelijken met een weekje geleden. Ik maak me toch een beetje zorgen ivm de start…niet dat ik snel ga lopen op de 10 Miles, maar aangezien ik in de eerste wave start, is dit niet onmiddellijk de juiste wave om rustig te lopen. Vandaag heb ik ook een flesje water mee, waar ik de SmartMix premium in opgelost heb van Bart Raes. Het is een isotone sportdrank (*meer info op de website: smart-sport.be) met een zacht, licht citrus-smaakje eraan toegevoegd…het drinkt vrij makkelijk en het ligt ook totaal niet op de maag (heb ik bij sommige sportdranken weleens last van). Voor het lopen had ik reeds 300cc gedronken en ik nam nog 500cc mee voor onderweg.  Normaal drink ik niet of weinig op een kort duurloopje, maar het goedje was volledig leeg na 10 km. Tijdens het lopen had ik mijn km’s dus al gereduceerd tot 9 km. Daar de zon al wat naar de achtergrond verdween, kon ik er nog 3-tal km’tjes bij doen…de laatste km liep ik gewoon rustig uit. ’s Avonds las ik via Facebook dat er wel meerdere lopers het zwaar gehad hebben tijdens dat eerste loopje met Zomerse temperaturen. Voor de volgende dagen voorspellen ze nog wat hogere temperaturen >> richting 30°C!! Beetje onvoorstelbaar voor half april, toch?

Hierdoor gaan we donderdag dan ook vrij laat op de avond lopen…Bart loopt mee, dus het is sowieso al bijna donker als we vertrekken. Het is wel al koeler nu de zon weg is, maar nog steeds 26°C….
Om te lopen te warm, maar voor mij mag het zo wel een zomertje worden…lekker zalig zomerweer…daar teken ik voor!! We zullen wel in de vroege ochtend of latere avond gaan lopen ;-).