Looptraining opgesplitst in 3 delen

Zondag Rustdag…ondanks het mooie weer niet gaan lopen. Eigenlijk een echte rustdag met een boek erbij. niet de reisIk herlees het boek: ‘Niet de race, maar de reis’ van Jolanda Linschooten. Het boek* gaat over Ultraloopster Jolanda die in 6 weken tijd dwars door Engeland, Wales en Schotland liep. Ze liep hierbij 2000 km in haar eentje in de ruige natuur, door weer en wind. Zalig om te lezen, werkt motiverend in tijden van loopdipjes. Niet dat ik zulke reis zelf – op mijn eentje – zou ondernemen, maar ik vind het wel heel fascinerend. Hiken of trailrunnen in Wales, Schotland of de Engelse kust staat uiteraard ook op mijn bucketlist, maar nog niet voor onmiddellijk. Maandag zou ik in principe gaan lopen, maar fikse regenbuien en windstoten tegen 60-70 km/uur doen me toch besluiten morgen de 16 km te gaan lopen. Dan maar nadenken over een nieuw schemaatje en contact opnemen met Bart Raes voor een opvolging van de lactaattest. Dit keer wil ik al mijn geplande activiteiten doormailen, zodat ze in het nieuwe schema opgenomen kunnen worden. Jammer dat Bart niet mee kan…Duty/work calls!!
Vandaag dus…eerst nog de huishoudelijke klussen wegwerken, daarna Noah afhalen aan het treinstation en dan….klaarmaken voor de 16 km. De zon komt af en toe door, maar het is niet echt warm. De 11°C wordt weergegeven met een gevoelstemperatuur van 6°C…dat wordt een lange broek en een vestje erbij. Al na 1 km weet ik dat ik veel te warm gekleed ben….hum, alweer laten vangen…in gedachten hoor ik Bart al zeggen dat ik minder aan moet, maar ik vertrek niet graag als ik het koud heb, dus…
Even later doe ik de losse armsleeves uit, het vestje hang ik rond me en het gaat al beter. De lange broek is ook hinderlijk warm, maar hier kunnen we niets aan veranderen. Zodoende draaien we terug richting home om ons om te kleden…dit hou ik heus geen 16 km vol!! Na 7 km kan ik eindelijk de lange broek omwisselen voor de korte. Het is  Flynn natuurlijk niet ontgaan dat ik me terug klaarmaak en hij geeft dan ook heel demonstratief weer dat een loopje hem ook wel kan bekoren…tja, hier kunnen we niet tegenop en meneer mag mee. Ik probeer hem in een rustig tempo te houden, want ik heb niet zo’n zin om voluit te gaan in dit natte gras. Te langzaam voor hem, dus elk hoekje en struikje zorgt voor afleiding. Dan toch maar een tandje bijsteken.  Het is best warm in open veld, dus we lopen eerst even langs het vijvertje. Vol enthousiasme duikt hij het verkoelende water in. Het duurt even voor hij er terug uit komt. Tja, wat moet ik zeggen… een flatcoat en water… een combinatie die moeilijk te omzeilen valt. Hierna zet meneer zijn beste ‘pootjes’ voor en Up….we Go!! Na 6,5 km zijn we terug thuis en ploft hij neer bij zijn waterbak.

Het was een tempoloopje van 4:39/km, maar het voelde heel soepel aan. Het speciale recuperatie-koekje ligt al te wachten en verdwijnt in een paar happen richting hondenmaag.

Nu nog even een kort ommetje rustig uitlopen en de 16 km (+650m) zitten weer in de benen. Terug thuis – voor de derde keer – mag ik onmiddellijk aanschuiven aan tafel. Noah heeft het eten gemaakt…. zalig!! De vis, ravioli en het tomatenslaatje smaken hierdoor eens zo heerlijk. Jelse doet de paardenstallen, zo kan ik nog in een sneltempo de was en de strijk  verder afwerken, alvorens ze beiden terug richting Leuven vertrekken.

*gedeeltelijke overname korte inhoud van het boek zelf.