Abdijentocht: van Averbode naar Tongerlo

Het is al een hele week meer dan 25°C…maandag hebben we daarom ’s avonds nog een kort duurloopje gedaan toen het al een beetje afgekoeld was. Voor de volgende dagen voorspellen ze hetzelfde warme weer, zonder afkoeling ’s nachts. Maar…voor donderdag op Hemelvaartsdag  – tevens hier in België de dag dat vele eerste communicantjes hun feestje mogen organiseren – een slechtere, koudere dag. Voor die 6-jarigen echt jammer…juist dan frisser weer, maar als loper met een evenement op de planning vind ik dit heel welkom. Woensdagavond schiet, zoals voorspeld, het onweer met bijhorende regenbuien los. Tegen donderdag 9.00 u is hier – buiten de vele plassen en de afkoeling – nog weinig van te bespeuren. We vertrekken richting Averbode in short, topje en vest. Ginder aangekomen is onmiddellijk duidelijk dat er veel volk aanwezig is. Later vernemen we dat er meer dan 5000 deelnemers waren, zowel lopers, alsook vele wandelaars. Nadat we ons startnummer gehaald hebben, brengen we onze sportzak naar de pendelbus. Deze neemt ze 16 km mee naar de aankomst in Tongerlo. Hierna sta ik te rillen in mijn topje, want na de zomerse dagen, voelt de 12 à 14 °C héél erg frisjes aan. Ik begeef me nog snel naar de dixies, want met een volle blaas wil ik niet starten…er is nog tijd genoeg….20 minuten!! Nou ja, zo dacht ik tot ik de lange rij voor me zie opdagen. Heeft Lampiris deze opkomst een beetje minder ingeschat, ik weet het niet, maar 20 dixies voor zoveel deelnemers blijkt een beetje weinig te zijn. Het is minstens 15 minuten aanschuiven. Gelukkig halen we het nog net en 4 minuten voor het startschot sta ik mee in het startvak tussen de vele enthousiaste lopers.

Als het startschot gegeven wordt, is het nog 18 minuten aanschuiven vooraleer ik doorheen de trechter geraak. Een nadeel als je zo laat in het startvak staat, maar een voordeel tijdens het lopen van de eerste km’s in het parcours. Bart loopt de eerste km met mij mee, hierna gaat het wat omlaag, zodat ik – zonder het besef – de eerstvolgende 5 km onder de 5:00/km loop. Het gaat wel goed, maar ik wil me ook behoeden voor het feit dat het een 16 km loop is en ik niet weet of ik dit kan halen aan dit tempo. Vorig jaar hebben we ook meegedaan aan de abdijenloop…in de andere richting, nl. van Tongerlo naar Averbode. Ik dacht dat  1 van de 2 iets meer bergaf gaat, maar ik weet niet meer langs welke kant, dus…toch maar een beetje op het tempo letten. Het is een prachtig parcours tussen de bomen, een gedeelte verhard en een gedeelte onverhard. Het onverharde deel is goed doenbaar, niet te modderig en redelijk egaal. Soms wat smalle paadjes met de vele lopers erop, dus dat wordt slalommen. Ik moet met mijn Flyknit’s wel uitkijken, want deze blijken niet zo stabiel te zijn als ik over ongelijk gras en een paar keien sukkel. De eerste bevoorrading skip ik, maar de tweede en derde gebruik ik om wat water over me heen te kappen. Zoals altijd merk ik van het frissere weer niet veel meer en heb het best al warm, zeker als de zon zo nu en dan vlot doorbreekt. Vorig jaar had ik veel moeite tijdens deze tocht. Het was stukken warmer, maar door een tekort aan Fe, had ik het ook moeilijk om te ademen. Ik heb toen vele stukken ertussen moeten wandelen. Ik weet dat toen aan mijn longen en dacht niet aan een Fe-tekort. Dit jaar gelukkig anders en genoot ik van begin tot einde. Toch blij dat de finish in zicht kwam, want de laatste km’s begonnen door te wegen. Zelfs even wat tempo moeten terug nemen, daar er wat zwarte vlekken voor mijn ogen verschenen. Ik eindigde als 10e van de 133 dames in mijn leeftijdscategorie en was best tevreden met mijn gemiddelde tijd. Bart liep uiteraard sneller 1u16 wat hem een gemiddelde gaf van 4:48/km en wachtte me op aan de finish. Na de finish toch even nodig gehad om op positieven te komen…even liggen op het groene gras in de schaduw deed wonderen.

Aangezien we redelijk snel afkoelden, gingen we onze sportzakken halen, wat opfrissen en warmere kleren aandoen en dan…naar analogie van vorig jaar ons Tongerlo’s biertje halen. Al moet ik toegeven dat ik er niet zo verzot op ben, zodat ik al na 4 slokken dit donkere biertje doorschoof naar Bart. Hierna begaven we ons naar de pendelbussen om terug in Averbode te geraken. Ginder nog een korte wandeling naar de auto en dan richting Home. Deze abdijentocht is een echte aanrader voor loper of wandelaar… goede organisatie, mooie omgeving en aangenaam parcours…voor herhaling vatbaar.